Червена светлина може да "презареди" стареещите очи

13-07-2020

Бързото вглеждане в наситена червена светлина за три минути на ден помага да се поддържа зрението, откриха британски изследователи. Те открили, че дълговълновите импулси стимулират митохондриите в клетките на ретината.

Един ден това може да се превърне във вечерен ритуал, като миенето на зъбите: поглед в червена светлина за три минути. По този начин е възможно да противодействате на загубата на зрение, свързана с възрастта. Изследователски екип, ръководен от невролозите Глен Джефери, професор в Института по офталмология на Университетския колеж в Лондон, представи сериозни доказателства за тази теза.

Учените публикуваха своите рецензирани резултати в The Journals of Gerontology в края на юни 2020 г.

В проучването са участвали 24 участници на възраст между 28 и 72 години, всички без очни заболявания. Първо изследователите изпробваха чувствителността на фоторецепторите в ретините им. Те се състоят от конусовидни и пръчковидни клетки. Първите са отговорни за цветното зрение, докато вторите са важни за периферното зрение и за зрението при здрач и на тъмно.

Учените дали на участващите в експеримента доброволци специално конструирани малки LED фенерчета. Тяхната задача: да гледат в червения светлинен лъч в продължение на три минути всеки ден в продължение на две седмици. След това тестовете за чувствителност на фоторецепторите били повторени.
Експериментът показал, че от лечението с червена светлина се отразява само на по-възрастни хора. Производителността на конусовидните клетки се подобрила значително при хора над 40 години. Никаква промяна не е била измерена при по-млади доброволци.

Подобрението беше особено ясно при разпознаването на синия цвят. Това е и цветовата гама, при която зрението обикновено се влошава най-много.

Производството на лампите не е много скъпо. Всяко лечебно червено LED фенерче струва на изследователите около 13 евро.

Учените предупредиха: Ретината е силно чувствителен орган. LED светлината и особено лазерната светлина може да причини трайни повреди. Затова, моля, не гледайте в импровизирани или самостоятелно изработени лампи при никакви обстоятелства! Публикуваното проучване е част от основни изследвания. Все още няма констатации за възможни дългосрочни щети, причинени от подобно лечение, и няма медицинско одобрение за подобна терапия.Източник: БГНЕСзрение терапия червена светлина
Коментирай

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net