Коронавирусът вероятно се задържа върху замразени храни

16-06-2020

Докато все още не е ясен точният механизъм на разпространение на новия коронавирус от голям пазар за търговия на едро в Пекин, местните власти предупредиха да не се консумира сурова сьомга, след като патогенът беше открит на дъските за транжиране на вносната риба, предава Ройтерс.

По този повод агенцията потърси мнението на експерти дали COVID-19 може да се разпространи посредством консумация или боравене с охладени или замразени храни. По мнението на г-н У Цзуню, главен епидемиолог в Центъра за превенция и контрол на заболяванията на КНР, вирусът може да се задържи върху замразени храни до три месеца. Неговото ведомство имало 'силни подозрения', че заразени храни са предизвикали новото огнище в Китай.

Как да победим страха от коронавируса

Но професорът по вирусология от Хонконгския университет Цзин Дун Юн защити друго мнение. Според него заразяването с вируси от замразена храна се наблюдава при други патогени, като например при ротавируса и херпеса. Но ученият отбелязва, че SARS-CoV-2 и другите респираторни вируси заразяват, използвайки друг механизъм - дихателните пътища, а не стомашно-чревния тракт. И че са нужни допълнителни изследвания, за да бъде доказано, че COVID-19може да се предаде чрез контакт или при директна консумация на замразена храна.

Алергията не повишава риска от зараза с новия коронавирус

Според Еял Лешем, директор на Центъра за тропически болести към медицинския център 'Хаим Шеба' в гр. Рамат Ган, няма доказателства, че новото огнище на коронавируса в Китай е възникнало чрез храната и нейната опаковка. Преобладаващият брой заразявания се получават при близък контакт на инфектирани пациенти. Инфекции чрез прясна храна от рода на месото и рибата най-често стават факт, когато заразен кухненски работник или келнер отиде на работа и се докосне до храната, като по този начин пренася вируса. По мнението на израелския специалист рискът замразената храна да разпространи патогена е крайно нисък, ако се спазват съответните предпазни мерки.

5 храни, които помагат срещу коремните мазнини

Сингапурският експерт по инфекциозни болести Дейл Фишър не споделя същото мнение. 'Когато искаме да запазим един вирус, ние го замразяваме. Така че, ако той е наличен при пакетиран замразен продукт, си остава жизнен. Говорим обикновено за по-малко от седмица. Но е известно, че колкото е по-ниска температурата, толкова повече се удължава и животът му!', споделя Фишър.
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2020 Tvoia.Net