Италиански професор диагностицира болести по гласа

16-03-2020

Италиански професор по електронно инженерство може да определи дали човек е болен по гласа му, съобщи ДПА.

'Всеки от вътрешните ни органи е вид резонатор, така че ако имаме проблем със сърцето или белите дробове например, това се отразява на гласа ни', казва Джовани Саджо.

'Как звучи гласът ни зависи от диригента, тоест от мозъка ни. Ако имате заболяване като Алцхаймер или Паркинсон, начинът, по който звучите, се променя и това може да се регистрира', добавя той.

Според него има над 3600 измерими акустични параметри в човешкия глас. 'Човек има един глас, когато е здрав и друг при някаква патология. Ухото може да не усети разликата, освен ако не е очевидна. Но алгоритмите и изкуственият интелект могат.'

Според Саджо и новият коронавирус може да бъде диагностициран по този начин, след като заразата поразява белите дробове. Това дава възможност подозрителните случаи да бъдат тествани дистанционно и да не се налага да се натоварват лекарите в болниците.

С патентованата си технология Саджо е подложил на тест 284 пациенти с туберкулоза в Мумбай, като е използвал контролна група от 28 здрави хора. Всеки от тях се записвал, докато произнася няколко опрости изречения. Когато гласовете били анализирани, разликите в акустичните параметри разкрили кой е здрав и кой - болен. Пациентите с Паркинсон били правилно засечени в 95 на сто от случаите.

И други специалисти по света споделят тезата на Саджо. Компанията 'ПийкПрофайлинг' в Германия, създадена от специалисти от Хумболтовия университет, съобщиха, че могат да създадат алгоритми, които засичат емоционалните промени и физическото състояние на хората единствено от звукови данни от гласове.

Изследователи от университета на Вашингтон публикуваха в сп. 'Нейчър' резултати от изследването си, според което асистентът Алекса на Амазон може да разпознае характерното звучене на човешкия глас преди сърдечен удар.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net