Вредните навици, които ускоряват стареенето

14-01-2020

Стареенето е естествен процес и ...уви, никой не може да го избегне, но можем да се отървем от вредните си навици и да останем максимално дълго жизнени, енергични и в добра форма.

Ето някои от нещата, които трябва да избягваме за изглеждаме по-дълго млади и да се радваме на пълноценен живот.

1. Продължително седене

Дори работата ви да е свързана със седене в продължение на часове, трябва да направите всичко възможно да противодействате на това. Продължителното седене в една поза забавя метаболитните процеси, въздейства пагубно на кардиоваскуларната система и води до атрофия на мускулите. Ставите започват да ви болят, сякаш сте на 60-70 години, защото се появява локални възпаления в тъканите им, които причиняват скованост и болка.

       Как да работим в офис и да сме в добра форма?

 

 

2. Прекалено много алкохол

Една чаша вино на ден може и да е полезна, но това не означава, че можете да си я позволявате всеки ден. Изследване, публикувано в JAMA Internal Medicine констатира, че 7 чаши алкохол на седмица е прекалено голямо количество за организма. Това количество намалява средната продължителност на живота и води до преждевременно стареене на клетките.

3. Дефицит на витамин D

Този витамин играе съществена роля в много процеси в организма. Трудно се набавя и е важно да се следят неговите нива, особено през зимата. Витамин D помага за потискане на възпаленията в тялото и подобряване на имунната система.

        Пет прости стъпки за блестяща усмивка

 

 

4. Пушене

Тютюнопушенето е вреден навик по всички параграфи. Изобщо не може да става дума за полезно действие от тютюна и катраните, тъкмо обратното. Към дългия списък с рискове за здравето се добавя и ускореното стареене и преждевременна смърт на клетките.


5. Прекалявате с червеното месо

Според изследване на учени от Харвард, червеното месо повишава риска от възпаления в червата с до 18%. Колкото по-често това месо влиза в менюто ви, толкова по-голям е процентът. Полезните меса като това на рибата например имат обратния ефект – намаляват възпаленията в тъканите на храносмилателния тракт.

       Спорт и витамин D подобряват работата на сърцето

 

 

6. Ядете преработени храни

В пакетираните храни се съдържат множество стареещи агенти, които стимулират възпалителните процеси в организма. По този начин клетките и тъканите се оксидират и стареят значително по-бързо, особено при бедна на антиоксиданти храна.

 

7. Недостатъчен сън

Сън за красота – ако сте чували тази фраза от певци и артисти, трябва да знаете, че тя не е измислица.

Недоспиването увеличава риска от сърдечни и мозъчни увреждания

Достатъчният сън е важен не просто за външната красота на кожата и косата, той е от значение за всяка функция в тялото, включително за потискането на преждевременното стареене на организма и всяка клетка в него.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net