Как бързо и лесно да се справим със симптомите на настинка и грип

18-11-2019

Британски специалисти напомнят, че ако реагираме на симптомите на настинката и грипа веднага с появяването им, те може дори да не достигнат до синусите ни, съобщи в. 'Мирър'.

Проф. Рон Екълс от университета в Кардиф препоръчва на настиналите да започнат деня с горещ душ, защото парата освобождава секретите в носа и помага да бъдат почистени синусите. Топлата вода облекчава и болката в мускулите. След това е добре да наблегнем на витамин С в закуската - с портокали или киви, или горски плодове в овесени ядки.

За съжаление на почитателите на кафето и чая, те никак не са препоръчителни при настинка. Според диетолога Аманда Урсел кофеинът в тях още повече дехидратира организма.   По-подходящ за настиналите е портокаловият сок.

Портокаловият сок бие кофеина в тонизирането на ума

Полезни са и инхалаторите със соли -  те облекчават и кашлицата, и кихането.   Общопрактикуващия лекар д-р Сара Брюър препоръчва настиналият да си остане у дома на топло.

'Ако носът е студен, имунната система не работи добре и човек е по-податлив на зарази. Оставането в къщи също ограничава разпространяването на заразата. Ако трябва да излезете, носете шал пред носа, за да е на топло. Ако е необходимо, използвайте овлажняващ спрей за нос', обясни тя.

Всички се сещаме за супа, когато ни втриса. Тази традиция не е само бабешки лек. Супата не само е топла и хранителна. Тя повишава тонуса,  напомни оториноларингологът Адам Фрош. Той препоръчва и много течности срещу усещането за сухота в гърлото, когато падат температурите. Алкохолът дехидратира още повече, затова е добре да се избягва известно време.

Аманда Урсел препоръчва също ядките, защото те съдържат селен, който засилва имунната система.

Бадемите подобряват работата на сърцето

Вечерта е добре човек да похапне къри или друга лютива храна. Острите подправки дразнят лигавицата на носа и той по-лесно се почиства. Така веднага ще се почувстваме по-добре.
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2020 Tvoia.Net