Сериозни здравословни причини, да не си бъркате в носа и да си ядете сополите

20-03-2019

Над 90% от възрастните си бъркат в носа, а много от тях в крайна сметка и изяждат това което са извадили от там.

Но се оказва, че закуската от сополи е лоша идея.

Сополите улавят инвазивните вируси и бактерии, преди те да могат да влязат в тялото ви, така че поглъщането на сополите може да изложи организма ви на тези патогени.
Проучване показва, че 91% от възрастните редовно си бъркат в носа, а много от тях консумират намереното. Оказва се, че тази мазна закуска може да навреди не само на социалното ви положение.

Нека погледнем отблизо какво съдържа сополът. Това е най-вече вода, гел-подобни протеини, които му придават лепкавата консистенция и специални имунни протеини, които се борят с микробите. Тези имунни протеини са особено полезни, защото сополите изобилстват с вредни вируси, като вирус на инфлуенца.

Всъщност сополът служи като предна линия за защита на вашето тяло срещу нахлуващите микроби. Когато вдишвате, не просто вдишвате въздух. Вие също приемате бактерии, вируси и мръсотия, които се улавят в слой от лепкави сополи намиращи се в ноздрите ви. И докато продължавате да дишате, въздухът ги втвърдява. Нормалния начин да се отървеш от тях е като кихнеш или си издухаш носа. Но ако решите вместо това да го ядете, това е причина да се изложите на риск от инфекция. Тъй като тялото ви го усвоява, сополът може да освободи тези вредни патогени във вашия организъм.

Някои хора твърдят, че яденето на вашите сополи може да укрепи имунната ви система, чрез обучението на тялото ви да разпознава и атакува микробите. Но, за съжаление има нулеви научни доказателства, които да подкрепят ползите за здравето от яденето на вашите сополи.

Но да оставим на страна, консумирането на намереното в носа ви, самото надраскване на вътрешността на носа ви при бъркане с пръст отваря вратата за неприятна бактерия, която се крие под ноктите ви, Staphylococcus aureus. Проучване от 2006 г. установи, че при тези хора е по-вероятно да имат стафилокок в носа си, отколкото тези, които се въздържат от тази технология за прочистване на носа. И това е голям проблем. Тъй като Staph може да причини сериозни абсцеси или гнойни джобове в носа и лицето ви. 

За да бъдем честни, тези сценарии са малко вероятни, ако не практикувате този метод на прочистване редовно, но следващият път, когато почувствате желанието да копаете за зелено злато, просто вземете носна кърпичка.

Източник: Business insider

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net