Здраве  /  Здраве

Домашните животни, които действат като лекарство
31-10-2017
Статия
 Здраве
Понякога домашните любимци ни създават доста неприятности, но това не може да се сравнява с обичта и предаността, която дават. Оказва се, че имат и друго предимство – действат като лекарство на стопаните си, пише Дарик нюз.
Учените са убедени, че положителният ефект не се изчерпва с доброто настроение, което носят, но са и полезни за здравето. Ето седем домашни животни, които действат като лекарство:
Кучета
С куче в дома си няма как да скучаете. Сред многобройните забавления са часовете разходки. Кучетата предразполагат към спорт в парка, например джогинг.
Добрият ефект се изразява в няколко килограма по-малко, намален холестерол, набавяне на свеж въздух и превенция на заболяванията, свързани със заседнал начин на живот. Психолозите твърдят, че кучето намалява склонността към нервност, депресия и други психични разстройства.
Котки
Смята се, че котките са способни да абсорбират отрицателната енергия. Учени твърдят, че усещат физическата болка на стопанина си, намират точното място, лягат на него и го затоплят с тяло.
Според тях тайната на котешкото „лекарство“ се крие в мъркането. Успокоява нервната система, поради звуковите вибрации, нормализира кръвното налягане и сърдечния ритъм.
Папагали
За папагалите се твърди, че имат благоприятно въздействие върху сърцето и помагат за лечение на заекване.
Освен това повишават тонуса и доброто настроение сутрин с жизнерадостните звуци, които издават.
Рибки
Аквариумите рибки са сред най-добрите лекове за стрес. Достатъчно е само да ги наблюдавате около 30 минути всеки ден, за да се отпуснете, да нормализирате пулса си и да загърбите ежедневните неприятности.
Зайци
Декоративните зайци и другите домашни гризачи се препоръчват на несигурни хора, особено деца. Съжителството с такова животинче помага да се преодолее безпокойството.
Галенето на козината на зайците развива фини двигателни умения, намалява нивото на агресия и тревожност. Смята се, че декоративните гризачи помага при ставни заболявания.
Коне
Терапията с коне оказва благотворно влияние при хора с психични и неврологични проблеми, както и при страдащи от заболявания на опорно-двигателната система.
Делфини
Вярно е, че делфините не спадат към домашните любимци, но няма как да не ги включим като бонус в тази класация. Те се използват като средство за лечение в психотерапията. Контактът с делфини намалява психичното напрежение и увеличава способността за концентрация, което помага на деца с говорни проблеми. Делфинотерапията се прилага и при деца, страдащи от церебрална парализа, аутизъм , синдром на Даун. Плуването с делфини разтоварва и успокоява хора, преживели някакъв стрес.
Източник: darik