Ходенето спасява от преждевременна смърт

22-10-2017

За намаляване на риска от преждевременна смърт е достатъчно да е ходи поне 5 минути на ден, установиха учени от Американското онкологично дружество.

Хората с минимално равнище на физическа активност са умирали по-рядко от лицата, при които тази активност изобщо липсвала, пише британският вестник „Дейли мейл“, информирал за изследването на учените.

Изследователите анализирали данните на почти 140 000 души. Средната им възраст била 70 години. Учените установили, че само 42% от участниците на възраст от 65 до 74 години и 28% от тях на възраст 75 и повече години са били достатъчно активни. Дори онези участници, които седмично са се движили под нормата, са живяли по-дълго от хората, които изобщо не са ходили.

Ходенето е намалявала най-много вероятността от смърт поради респираторни заболявания. Лицата, които са ходили по 6 часа седмично, без да изпълняват никакви други упражнения, са умирали от респираторни заболявания 35% по-рядко. Освен това ходенето е намалявало риска от рак с 9%, а от сърдечно-съдови заболявания с 20 процента. Специалистите препоръчват да се извършват 10 000 стъпки на ден.

Източник: БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net