Ново експериментално лечение срещу затлъстяване

19-10-2017

Ново експериментално лекарство срещу затлъстяване значително намалява теглото, както и лошия холестерол.

Засега наблюденията са правени върху мишки и примати със затлъстяване, но резултатите са обещаващи, се казва в публикация в Science Translational Medicine, цитирана от БГНЕС.

Учените са установили, че хората, както и гризачите със затлъстяване, имат високи нива в кръвта на протеин, наречен GDF15. Изхождайки от това, те са създали лекарството GDF15, което намалява теглото и апетита. То представлява коктейл от протеини и при мишките е довело до промяна в хранителните им предпочитания. Те са започнали да харесват и избират по-ниско калорични храни, когато им се даде избор.

Учените са установили, че експерименталното лечение активира група нервни клетки, правещи връзка между мозъка и храносмилателната система. Все още обаче са необходими допълнителни изследвания, за да се установи клетъчния рецепторна тези протеини, за да се постигне очаквания терапевтичен потенциал. За момента, най-ефективната процедура, водеща до загуба на тегло, е стомашният байпас. Това обаче е инвазивна и сложна процедура, която има постоянни странични ефекти върху пациентите. Засега се търси такъв метод на лечение на затлъстяването, който да е безопасен и ефективен, както и да се употребява продължително време.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net