Мъжете с щастлив брак имат по-добро здраве

11-10-2017


Мъжете, чиито бракове са щастливи, имат по-здравословни показатели на холестерола и кръвното налягане, отколкото тези, които не се разбират с половинките си, показва ново проучване на британски учени.

600 мъже във Великобритания са били помолени да оценят своите бракове в два етапа от тях – когато децата им са били на три години и отново, когато са на девет. Доброволците е можело да избират между определения за брака си като постоянно добър, постоянно лош, подобряващ се или влошаващ се. След 12 години изследователите са направили оценка на общото здраве на участниците в експеримента. Те са измерили кръвното налягане, сърдечният ритъм, теглото, холестерола, както и кръвната захар.

Мъжете, описващи семейния си живот като „подобряващи се“, имат по-здравословни холестерол и тегло, показва изследването. В същото време двойки с „влошаващи се“ отношения показват по-лошо диастолно кръвно налягане.

„Промените в качеството на брачните отношения изглежда предсказва за риск от сърдечносъдови болести“, заключава проучването. Учените обаче са забелязали, че се наблюдават малки разлики между мъжете с постоянно лош или постоянно добър брак, което според тях се дължи на привикването към ситуацията. Те обаче предупреждават, че заключенията им са наблюдения и няма гаранция, че подобряването на брака непременно ще доведе до по-добро здраве. Но ако това е така, то „брачните консултации за двойки с влошени връзки може да има допълнителни ползи по отношение на физическото здраве“, смятат те.

Заключенията им подкрепят тези на предишни изследвания, според които омъжените мъже средно имат по-малък риск от развитие на сърдечносъдови болести.

Източник: БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net