Здраве  /  Здраве

Брюкселското зеле помага при зачеване
06-12-2013
Статия

Декември е най-плодовитият месец и заради консумацията на брюкселско зеле, смятат диетолози


 Здраве

Много хора потръпват при мисълта за брюкселско зеле, но ново изследване установи, че то помага на двойките, които опитват да заченат бебе.

Според изследването 9% от зачеванията стават по Коледа, поради което декември е най-плодовитият месец в годината. Причината за това се корени отчасти в партитата и празничните запивки. Но според диетолога Неема Савидс повишената консумация на брюкселско зеле също играе определена роля.

„Вярвате или не, това зелено микро зеле е супер храна за правене на бебета. Първо, то е богато на фолиева киселина, което е от съществено значение за увеличаване на плодовитостта както при мъжете, така и при жените. Богатото на витамини брюкселско зеле увеличава и нивата на спермата и помага за снабдяване на матката с правилните хранителни съставки, увеличавайки шансовете за оцеляване на спермата”, каза още диетоложката.

„Друго предимство е, че богатата на фолиеви киселини храна помага за намаляване на риска от аборти и проблеми при раждането”, допълни тя. Брюкселското зеле съдържа и фитонутриент, наречен di-indolylmethane, който помага на жените да балансират нивата на хормона естроген. Преди време беше доказано, че зеленчукът намалява и нивата на холестерола и има противовъзпалителни свойства.

Източник: БГНЕС