Женските мускули се уморяват по-малко

20-09-2017

Mъжете са по-силни физически от жените, но жените имат по-висока мускулна издържливост, установиха учени, цитирани от meddaily.ru.

Както показват опитите с една група мускули, жените се уморяват по-малко след динамично натоварване, отколкото мъжете на същата възраст и със същата физическа подготовка, пише Xinhua. Но изометричните тестове (статични натоварвания) показват, че жените са много по-слаби от мъжете.

„Проведохме изследване с участието на осем мъже и девет жени. Те трябваше да сгъват крака си максимално бързо 200 пъти. Фиксирахме скоростта, силата и момента на силата на движението, както и електрическата активност на мускулите. Оказа се, че в самото начало мъжете бяха по-бързи и по-силни, но те твърде бързо се уморяваха в сравнение с жените”, разказва Брайан Далтън от Университета на Британска Колумбия. Ученият прави уговорката, че изводите са верни само за една мускулна група.

Известно е от проведени по-рано изследвания, че бегачите мъже, които участват в бягане по пресечена местност в свободно темпо или в състезание, преминават трасето по-бързо от жените. Но жените се уморяват по-малко.

Източник: БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net