Липсата на витамин D повишава риска от множествена склероза при жените

16-09-2017


Жените, страдащи от недостиг на витамин D, имат 43% по-голям риск да развият множествена склероза. Това показва ново изследване на Харвардския институт за обществено здраве.

Това автоимунно заболяване поразява нервните тъкани на главния и гръбначния мозък, то обикновено се открива на възраст между 20 и 40 години, пише The Deccan Chronicle. Заболяването е трудно да бъде открито до появата на симптомите.

Вероятно изводите на учените ще доведат до разработването на нов тест за оценки на риска от множествената склероза. Специалистите добавят: за да бъде намален рискът от множествена склероза, трябва да се поддържа концентрацията на витамин D в рамките на нормата.

Между другото, определени видове бактерии в чревния тракт може да играят важна роля за напредването на болестта. Това установиха учени от Калифорнийския университет, извършили изследване със 142 души, половината от които са били болни, а другата здрави.

Изследователите открили, че определен вид чревни бактерии по-често се срещат сред лицата, страдащи от множествена склероза. Те вкарали въпросните бактерии в мишки и установили, че са въздействали върху имунната система на гризачите. Тези чревни бактерии може да не са единствената причина за заболяването, но съдейки по всичко, могат да влияят върху протичането на болестта.

Източник: БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net