Здраве  /  Здраве

Лекуването на рак с алтернативна медицина удвоява шанса за преждевременна смърт
21-08-2017
Статия
 Здраве


Предпочитането на алтернативна медицина за борба с лечими форми на рак увеличава с повече от два пъти шанса за преждевременна смърт в следващите пет години.

Това показва ново проучване, според което отхвърлянето на конвенционалната медицина при лечение на рак може да доведе до необратими последствия, пише научното издание „Сайънс алърт“.

Учени от Йейлския университет са стигнали до заключението след анализ на документация за период от десет години на американската Национална ракова база данни от 2004 г. до 2013 г. Те са открили случаи на 281 пациенти с начален стадий на рак на гърдата, на простата, на белите дробове и на дебелото черво, които са предпочели алтернативното лечение пред конвенционалното. Тези пациенти представляват малка част от всички раково болни пациенти в САЩ, но за мнозина решението да се отхвърли стандартната медицина може да коства живот.

Когато изследователите са сравнили броя на оцелелите с други 560 пациенти със сходни диагнози, но които са избрали традиционното лечение с химиотерапия, операция или лъчетерапия, те са установили, че алтернативната медицина увеличава два пъти и половина шансовете за смърт в рамките на следващите пет години. В същото време при някои определени видове рак шансовете са дори още по-големи.

При болни от рак на гърдата е 5,68 пъти по-вероятно пациентката да почине от рак до пет години, ако избере алтернативна медицина за лечението си. При рака на дебелото черво шансът е с 4,57 пъти по-голям. При рак на белите дробове шансът е 2,17 пъти.

„Сега имаме доказателства, за да заключим, че използването на алтернативна медицина там, където има доказани ракови терапии, завършва с лоши шансове за оцеляване', заяви водещият изследването онколог д-р Скайлър Джонсън. „Надяваме се, че тази информация ще бъде използвана от пациенти и лекари при обсъждането на последствията за оцеляването при избора на лечение на рак“, допълни той.

Проучването не изследва конкретните алтернативни методи за лечение и не доказва или опровергава това, че всички подобни методи за еднакво ефикасни или не, отбелязва БГНЕС.