Кокосовото масло съдържа двойно повече наситени мазнини от свинската мас

19-06-2017

Кокосово масло, което доби популярност като изключително здравословна мазнина, съдържа двойно повече наситени мазнини отколкото свинската мас.

Според изследвания цитирани от Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания в кокосовото масло наситените мазнини са 82 процента, докато в маслото са 63 процента, в говеждата мазнина - 50 процента, а в свинската мас - 39 процент. Наситените мазнини увеличават „лошия“ холестерол.

Според някои кокосовото масло е здравословно заради съчетанието на мазнините в него. Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания обаче настоява, че няма солидни доказателства за това.

Експертите препоръчват хората да ограничават наситените мазнини и да заместват част от тях с растителни - зехтин и слънчогледово олио, както и да се избират полезни храни като авокадо, мазна риба, ядки и семена, вместо сладкиши, бисквити, шоколад и мазно месо.

Подобно заместване може да понижи холестерола като предназначените за това лекарства. Мъжете трябва да консумират не повече от 30 гр. наситени мазнини дневно, а жените - не повече от 20 гр., припомня БТА.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net