Затлъстялата майка рискува раждането на бебе с генетични малформации

15-06-2017


Децата на майки, страдащи от затлъстяване, е по-вероятно да страдат от значителни вродени дефекти, включително малформации на сърцето и гениталиите.

Колкото по-пълна е майката, толкова по-голям е рискът, се казва в ново изследване на ефекта на майчиното тегло върху децата. „Открихме, че рискът от значителни вредни малформации при наследниците прогресивно се увеличава с наднорменото тегло на майката и степента на затлъстяване“, се посочва в изследването.

То заключава, че трябва да се полагат усилия жените в репродуктивна възраст да водят здравословен начин на живот и да съблюдават умерено тегло преди зачеване. Свалянето на килограми след зачеването може да е прекалено късно, посочват авторите, тъй като органите на ембриона се оформят през първите осем седмици на бременността.

Според изследване, публикувано миналата година, броят на жените над 18 години, които са значително затлъстели, се е увеличил двойно от 50 млн. на 100 млн. в рамките на едва десет години от 2000 г. В него се посочва още, че ако тенденцията се запази до 2025 г. всяка пета жена ще бъде с наднормено тегло, а всяка десета – със значително затлъстяване. За новото проучване изследователите са използвали данни за над 1,2 млн. раждания в Швеция за периода от 2001 г. до 2014 г. Събрана е информация за някои от основните вродени малформации, която е сравнена с индекса на телесна маса (ИТМ) на майките по време на раждането. Чрез ИТМ се определя степента на наднормено тегло и затлъстяване според стандартите на Световната здравна организация.

Проучването е установило, че малко над 43 500 от децата са имали значителни малформации. Най-често срещаните от тях са сърдечни проблеми, изменения на гениталиите, ребрата, уринарната система, очите, храносмилателната система, нервната система, гръбнака, челюстите, мозъка и други. При майките с нормално тегло и такова под нормата малформациите при децата им са 3,4%. Процентът нараства леко до 3,5% при децата на майки с наднормено тегло, 3,8% при затлъстелите майки и 4,2% при майките със силно затлъстяване и 4,7% при случаите на тежко затлъстяване.

В същото време се наблюдава и увеличаване на риска при родените момченца, в сравнение с момиченцата. Проучването също така е взело предвид и други потенциални рискове като пушенето на майката, употребата на алкохол, икономическият й статус, използването на лекарства и витамини и други.

Източник: БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net