Да се предпазим от летните вируси

14-06-2017


Най-голямото притеснение на път за лятната почивка са вирусните инфекции. През летния сезон главния виновник за тях са ентеровирусите.

Основната препоръка за предпазване от т. нар. летни вируси и инфекции са чистите ръце, за това напомни акад. Ангел Гълъбов – вирусолог от Института по микробиология при БАН. НА пресконференция той припомни основните принципи за защита.

Ентеровирусите са над 130 вируса, припомни той. Те са изключително устойчиви в околната среда, и над 80 на 100 от причиняваните от тях инфекции са без симптоми.

„Каква е препоръката? Препоръката е - чистите ръце. Човек да си мие ръцете като се прибере вкъщи и да обучи децата си да си измият ръцете както трябва – най-щателно. Това е основното миене на ръцете със сапун”, каза акад. Ангел Гълъбов.

Второто, което той подчерта е – голямо внимание на местата за приготвяне на храни, плажовете, където се разнасят храни, например. Той отговори отрицателно на въпроса дали очаква някаква епидемия това лято.

„Проблемът е същият, който си го знаем всяка година”, каза експертът и посочи, че те имат такава особеност, че един и същи вирус в един и същи регион, може да причини различни клинични картини. Засега в болниците няма и поразени от ентеровируси. „Има отделни случаи на летен грип, както се казва, но по данни на министерството няма хора с тежки поражения”, заяви той.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net