Здраве  /  Здраве

Хавлиените кърпи трябва да се перат на всеки три ползвания
08-01-2017
Статия
 Здраве

Хавлиените кърпи са част от ежедневния ни хигиенен ритуал, но според американски микробиолог, ако не ги сменяме често, те могат да предизвикат проблеми.

Проф. Филип Тиърно от Нюйоркския университет препоръчва кърпите да се перат, след като ги използваме три пъти. Причината е, че по тях се натрупват бактерии, гъбички, мъртва кожа, фекалии, урина. Те не изчезват, дори и хавлията да е изсъхнала напълно.

„Идеята е да бъдем разумни и да сме осведомени. Влажната хавлия е като развъдник. Ако тя мирише, независимо на какво, се развъждат микроби. Решението е прането“.

Дали микробите по хавлиените кърпи са вредни е трудно да бъде преценено. Повечето микроорганизми в домакинството са безобидни. Ако кърпата се използва от няколко души обаче, рискът е по-голям, защото така хората влизат в контакт с организми, които не са им свойствени.

Хавлиените кърпи са идеална среда за микробен живот. Те са влажни, топли, а мъртвите кожни клетки са отлична храна. Човешкото тяло също е идеална среда за микроорганизми и затова ние развъждаме около трилион бактерии през живота си, допълват от БТА.