Кафето е силен антидепресант

29-07-2013


Пиенето на две до четири чаши кафе всеки ден намалява риска от самоубийства при мъжете и жените с 50%, показва ново изследване.

Учени от Харвардския университет анализирали данни от три предишни американски проучвания и установили, че рискът от самоубийства при възрастните хора, които пият по няколко чаши кафеиново кафе всеки ден намалява наполовина спрямо тези, които пият безкофеиново кафе, малко количество кафе или изобщо не пият кафе.

Учените анализирали данни на 200 000 мъже и жени относно консумацията им на кофеин както чрез кафе, така и чрез други източници като чай, кофеинови газирани напитки и шоколад. За мнозинството участници обаче кафето било основен източник на кофеин, а за средния период на изследванията от 6,5 г. били регистрирани само 277 смъртни случая заради самоубийство.

'За разлика от предишни изследвания ние успяхме да установим връзка между консумацията на кофеинови и безкофеинови напитки и смятаме, че кофеинът е най-вероятната причина за предполагаемия защитен ефект на кафето', съобщи ръководителят на изследването Майкъл Лукас.

Кофеинът стимулира централната нервна система, но може да действа и като умерен антидепресант, като увеличава производството на някои невротрансмитери в мозъка, допринасящи за доброто настроение, като серотонин, допамин и норадреналин. Това обяснява защо предишни епидемиологични изследвания установиха по-нисък риск от депресия сред хората, пиещи кафе, съобщават учените.

Въпреки откритието си обаче те не препоръчват на депресираните хора да се самолекуват, като увеличават консумацията на кофеин, тъй като това може да доведе до неприятни странични ефекти. 

'Като цяло резултатите ни показват, че има малък положителен ефект от консумацията на повече от две-три чаши кафе на ден или 400 милиграма кофеин на ден', предупреждават авторите на изследването. 

Източник: БГНЕС

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net