Царица Тученица

07-07-2015

У нас тученицата е приемана предимно за бурен, а по цял свят е ценен зеленчук, който се култивира и консумира често. За щастие и у нас нещата също тръгнаха в тази посока и вече могат да се открият месни производители на този толкова полезен зеленчук.

Тученицата вирее добре при влажна почва и се намира в изобилие и в естествена среда. Растението, което присъства в традиционните кухни на много държави, е характерно с месестите листа и стебла – като цветът им се променя от зелен към червен. Развива се хоризонтално.

Ценителите на здравословната храна също разчитат на този листен зеленчук, предимно в салатите си. Той има леко кисел вкус, който се вписва много приятно в ястия със свежи зеленчуци.

Тученицата помага за подобряване на зрението, регулира кръвната захар, предпазва от инфаркти, от рак. Установено е, че мастните киселини, които съдържа, са сходни на омега-3, която се намира е рибеното масло. В тези зелени листенца се съдържа 7-8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове.

Съдържа шест пъти повече витамин Е от спанака и седем пъти повече бета-каротин от морковите. Богата е на витамин В2, магнезий, калий, желязо и фосфор и е добър източник на витамин А – сто грама доставят 44% от дневните нужди. Фруктоза, глюкоза и фибри също са в изобилие.

Зеленчукът може да се консумира пресен под формата на салата или като добавка към салата. Не е подходящ за замразяване или варене.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net