10 хитринки, за да пием повече вода

19-06-2013

Диетолози и медици са единодушни, че да пием вода е жизненоважно за организма ни. Водата засилва метаболизма, спомага за прочистването и изхвърлянето на вредните вещества.

Особено през лятото, когато горещините са нетърпими  водата има още няколкостотин положителни страни. Но някои от тях са, че предотвратява дехидратацията, утолява жаждата най-добре и регулира кръвното налягане. Затова е още по-важно да я включим в дневното си меню.

Ето няколко трика, с които да се научим да пием повече вода.

Чаша вода до леглото

Сложете чаша с вода близо до леглото си, така че тя да бъде първото нещо, което виждате сутрин. Изпийте я още щом се събудите и първата доза вода, вече е взета!

Бутилка на бюрото

Оставяйте пълна бутилка с вода пред себе си на работното място. Дръжте я пред очите си, на бюрото например. Пийте от нея всеки път щом я погледнете. Когато се изпразни, напълнете я.

Бутилка в чантата

Винаги когато излизате навън, вземайте бутилка с вода със себе си. Носете я в чантата си и така винаги ще може да пийвате по малко, докато чакате трамвая например. Това важи още повече в летните горещини, когато да носиш бутилка студена вода в ръцете си е освежаващо, разхлаждащо и предпазва от дехидратация на организма.

Чаша вода преди вечеря

Изпразвайте по чаша вода преди да всяко хранене. Превърнете този ритуал в навик и започвайте всяко хранене в вода.

Ароматизирана вода

Добавяйте вкусове към каната с вода. Малко свежи плодове ще разнообразят напитката и всяка следваща ще бъде едно ново приключение.

Вода вместо сокове

Соковете не са най-доброто решение за утоляване на жаждата. Ако все пак ги предпочитате и не можете да се откажете от вкуса им, разредете ги с вода. Спазвайте пропорцията  ¼ сок към ¾ вода, за да приемате повече от животворната течност.

Повече плодове и зеленчуци в менюто

Хапвайте повече свежи плодове, те са богати на вода. В динята се съдържат 92% вода, в домата - 95%, а в яйцето 74%.

Часовникът на помощ

Навийте часовника да звъни на всеки час. Когато чуете алармата, изпивайте по чаша вода. Досадно е, но ще изпиете доста течност.

Никакви газирани напитки

Отървете се от навика да излизате от магазина с безалкохолни или газирани напитки в ръка. Не внасяйте в къщи студени чайове, коли, соди и т.н. Нека бъдем честни, никога няма да посегнем към водата, когато сме жадни, ако имаме от любимата си газирана напитка  под ръка .

Домашен студен чай

Ако все още не сте преборили нежеланието си да пиете вода, ето още един трик. Сложете пакетче от любимия си чай в кана с вода и я изстудете в хладилника. Тази разхладителна напитка определено ще ви хареса и ще изпиете повечко от нея.

 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net