Човек яде с очите, а не със стомаха си

12-01-2014

Оказва се, елементарни промени, които лесно можем да внесем в ежедневието си, могат да ни погнат в борбата с килограмите.

Съществува интересна психологическа зависимост между цвета на чинията и колко храна човек слага в нея. Учените съветват пълните хора да се откажат от белите чинии и да преминат на по-ярки цветове, пише DNA India.

Колкото е по-голям контрастът между цветовете на храната и на чинията, толкова по-малка храна ще бъде сложена. Сработва не самият цвят на чинията или на храната, а именно съотношението между тях.

Например ако в червена чиния сложите пица с кетчуп или бял ориз в бяла чиния, рискът от увеличаване на порцията е висок. И обратно, ако в червена чиния сложите ориз, порцията ще бъде по-малка.

По думите на изследователката Мелина Ямполис още от 4-годишна възраст човек започва „да яде с очите, а не със стомаха си”.

С други думи визуалното възприемане решава всичко. Можете да се възползвате от това, като променяте окръжаващата среда. Така човек без специални усилия може да промени хранителните си навици и да започне да отслабва.

Източник: БГНЕС
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2019 Tvoia.Net