Учени :Кетогенната диета води до затлъстяване

29-01-2020

Учени от Йейлския университет в САЩ установиха, че популярната кетогенна диета, в която 99 процента от калориите се осигуряват от протеини и мазнините, носи единствено краткосрочна полза, съобщи сайтът MedicalXpress.

Кетогенната диета започва да представлява риск за здравето и да има отрицателен ефект върху организма след няколкоседмично придържане към нея.

Учените са констатирали, че и положителният, и отрицателният ефект е свързан с т. нар. гама-делта Т-клетки - имунни клетки, които намаляват риска от диабет и възпаления. Кетогенната диета допринася за изгаряне на мазнини чрез формиране на кетонови тела, които са използвани като алтернативни източници на енергия. Когато се изгарят кетонови тела, защитаващите тъканите гама-делта Т-клетки се разпространяват в целия организъм, подобрявайки обмяната на веществата.

Мазнините обаче не само се разлагат, но и се натрупват. Експерименти с мишки показват, че когато гризачът дълго време следва кетогенна диета, започва да консумира повече мазнини, отколкото организмът му може да изгори. В резултат намаляват имунните клетки в мастните тъкани, развива се диабет и се регистрира затлъстяване.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net