Човешките изпражнения, ще се ползват за храна за астронавти в космоса

01-02-2018

Според ново проучване, изследователи са разработили начин да превърнат човешките изпражнения в потенциално годна за консумация 'храна' за астронавти на мисии до Марс или по-далечни дестинации.

Системата, разработена от учените от университета в Пенсилвания, използва микроби, които превръщат „номер 2“ в богата на протеини и мазнини „храна“.

Рециклирането на отпадъците в храни е решение, което е по-ефективно от гледна точка на горивото, пространството и енергийната ефективност, отколкото отглеждането на храни или пренасянето им на космически кораб по време на мисии, които могат да продължат месеци или години.

Астронавтите на борда на Международната космическа станция сега рециклират част от водата от урината. Твърдите отпадъци понастоящем се изхвърлят в космоса, където се изгарят.
Изследванията в Пенсилвания, публикувани в списание Life Science in Space Research, използват анаеробно разграждане, процес, при който материалите се разграждат в отсъствието на кислород.

'Анаеробното разграждане е нещо, което често използваме на Земята за третиране на отпадъците. Това, което беше новост за нашата работа, беше извличането на част от веществата от този поток и умишленото им поставяне в микробионен реактор, за да извлечем хранителните вещества.'

Изследователите установяват, че метанът се произвежда лесно по време на анаеробното разграждане на човешки отпадъци и може да се използва за отглеждане на друг микроб, Methylococcus capsulatus, който днес се използва като храна за животни.

Екипът стига до заключението, че такъв микробен растеж може да се използва за производство на храна за полети в дълбокия космос, която е 52% протеини и 36% мазнини.

Докато изследванията продължават, изследователите заявяват, че тяхната система 'все още не е готова за приложение'.

Източник: nydailynews.com

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net