Принципи на Викторианската диета

16-11-2015

В необятната вселена на диетите и режимите се появи нова звезда. Диетолозите препоръчват хранена, базирано на принципите от Викторианската ера.

Британски учени от Университета в Плимут погледнаха назад в историята на Обединеното кралство и смятат, че хората са били най-здрави през втората половина на 19-ти век.

Екипът на д-р Джудит Роуботам е изследвал трапезата на предците и счита, че между 1850 и 1872 година златната ера на храненето. Въпреки, че мъжете приемали по 5000 калории дневно, а жените по 3000, те имали силна имунна система и добра форма, твърдят учените, пише “Daily mail“.

Принципи на Викторианската диета:

- Домашно приготвена храна, без консерванти. Сол се използва само за овкусяване, а не за консервиране.

- Цигарите и алкохола не са препоръчителни.

- Избягват се захарните продукти, които не са били познати във Викторианската епоха.

- Консумират се предимно зеленчуци и плодове, които имат местен произход от Британските острови. Това са кресон, зеле, цвекло и кореноплодни, а от плодовете – ябълки, сливи и череши. Изключително полезни хранителни продукти

- Месото, което консумирали по времето на кралица Виктория, също е с регионален произход. Приготвянето ми е семпло – вари се продължително време на слаб огън и винаги с костите. Така в бульона се извличат всички хранителни вещества от животинските продукти.

- Хлябът е черен, приготвен със стрито брашно и жива закваска. и варяли бульон от костите, за да извлекат всички хранителни вещества от животинските продукти.

Колкото по-естествен и натурален е начинът ни на хранене, следователно е по-здравословен, твърди д-р Роуботам. Свежата храна често била засягана и от естествена плесен, която липсва в днешната храна. Тази плесен повишава имунитета, твърдят изследователите.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net