Диетолози: Яжте като гърците

31-10-2015

Средиземноморската държи рака на разстояние. Каквото и да ви говорят правилният начин да се храните е, да го правите като грък – с изобилие от плодове, риба, зеленчуци и зехтин, месото и млечните продукти трябва да избягвате, твърдят експертите.

Изследванията са доказали, че този режим на хранене удължава живота, намалява риска от сърдечносъдови заболявания, помага да изглеждате по-млади и във форма, съхранява паметта.

Диета, която набляга на зеленчуците и плодовете, пази от затлъстяване и оформя стройна фигура, а това повишава самочувствието и настроението, цитира Си Ен Ен мнението на диетолозите.

Този вид хранене предлага голямо разнообразие, така че няма да се отегчите от това, което е в чинията ви. Диетолозите съветват да се възползвате от изобилието на бобови и зърнени храни, които предлага кухнята. Закусвайте с ядки, плодове, житни растения.

Не прибягвайте до нищо крайно като пълното загърбване на въглехидратите. Можете да си позволите по малко хляб три пъти на ден, за предпочитане пълнозърнест. Ако пиете, насладете се на чаша-две вино на обяд или на вечеря. Червеното е особено полезно за сърцето. Гответе със зехтин вместо с масло. Ограничете наситените мазнини и млечните продукти.

Броколите са първи в списъка на полезните храни, консумирани по Средиземноморието. Хранителни са, а имат само 30 калории на 100 грама. Научно е доказано, че фибрите в тях свалят килограмите, тъй като потискат глада. Пълни са с антиоксиданти, които са противоотрова за рушащите клетките на тялото химикали.

Зехтинът е горещо препоръчван от лекарите вместо консумацията на масло. Проучване в Испания потвърди, че механично пресованият зехтин намалява фаталните инциденти при хора със сърдечносъдови заболявания.

Източник: в. 24 часа

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net