Зъбите - архив на целия ни живот

30-03-2020

Ново изследване навежда на мисълта, че зъбният цимент може да послужи като архив на цялостния живот на възрастен човек, съобщи ЮПИ.

Материалът, от който са формирани зъбите, е изграден на пластове, като пръстените в стволовете на дърветата. Докато се формират нови пластове, данни за храненето и начина на живот попадат като в капан и е възможно по-късно да бъдат анализирани от учени.

Досега специалистите се осланяха на зъбния емайл и дентина, за да изследват колко дълго е живяла популация хора и кога за пръв път е консумирала млечни продукти. Зъбният емайл и дентинът обаче имат своите лимити.

'Зъбният емайл и дентинът могат да информират единствено за периода, свързан с развитието на зъбите през тийнейджърските години. Фокусирах вниманието си върху зъбния цимент заради потенциала му да хвърли светлина върху събития в живота - от поникването на зъбите до смъртта', заяви ръководителката на изследването Паола Черито от Нюйоркския университет.

От поникването на зъби в устата се формира зъбен цимент. За целите на изследването Черито и колегите й анализирали пластове зъбен цимент от 50 човешки зъба, взети от скелети на хора на възраст между 25 и 69 години и допълнени с медицински данни за въпросните индивиди и с данни за начина им на живот.

Учените използвали усъвършенствани технологии, за да изследват отделни 'пръстени' зъбен цимент и да свържат промени в микроструктурите и образците тъкани от него със събития в живота. Това дало възможност да се идентифицират признаци за раждания на деца, менопауза и други физиологични стресори сред пластовете зъбен цимент.

'Не знаехме, че част от организма може да послужи като биологичен архив на целия живот', отбеляза Черито.

Според нея нови технологии за анализ на зъбния цимент може да се използват за изследване еволюцията на човешките репродуктивни способности. Анализът на зъбния цимент може също да помогне на археолози да изследват живота в древността.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net