62-годишна германка създава рампи за инвалидни колички от конструкторни блокчета

20-02-2020

Ако сте на разходка в западния германски град Ханау няма как да не забележите цветните рампи за инвалидни колички по улиците, изработени от конструкторни блокчета. Те са дело на Рита Ебел, по-известна в родното си място с прякора си Бабата на Лего.
 
Идеята за интересните и предизвикващи усмивка рампи, които помагат за по-лесния достъп на трудно подвижни хора, хрумва на 62-годишната жена преди няколко години. Рита, която е прикована към инвалидната количка от 25-години след тежка автомобилна катастрофа, видяла в медицинско списание снимка на жена, която се придвижвала по направена от конструкторни блокчета рампа.
 
Така се ражда и първата рампа, за която са необходими няколкостотин блокчета, които са залепени здраво с цели 8 туби лепило.
 
При изработката на рампите Рита среща голяма подкрепа. Десетки семейства даряват своите конструктори, за да може градът да стане по-достъпен за хората с увреждания. В родния град на Рита вече са поставени 12 от тези изобретения, а Бабата на Легото е получила и запитвания – включително от САЩ, да сподели инструкциите за сглобяване на тези рампи – нещо, което тя направила с удоволствие.

 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net