Робот-барман сервира напитки в заведение в Токио

05-02-2020

Първият японски робот-барман вече сервира напитки в заведение в Токио. Това е част от тест, който може да доведе до вълна от автоматизирани услуги в ресторанти и магазини, борещи се в търсенето на персонал сред застаряващата нация.

Роботът сервира напитки от своя бар в японска кръчма, част от веригата ресторанти „Yoronotaki“. Лице върху прикачен таблет се усмихва, докато си „лафи“ за времето, приготвяйки поръчки.

Роботът, дело на компанията „QBIT Robotics“, може да налее бира за 40 секунди и да забърка коктейл за минута. Той използва четири камери за наблюдение на клиентите, за да анализира дали са доволни със софтуер за изкуствен интелект.

 

„Харесва ми, защото прави обслужването безпроблемно“, казва Сатоши Харада, служител в ресторанта. „Ако успеят да го направят малко по-бърз, ще бъде още по-добре.“

Намирането на работници в Япония, особено в сектора на услугите, става все по-трудно. Правителството намали визовите ограничения, за да привлече повече чуждестранни работници, но компаниите все още са изправени пред недостиг на работна ръка, тъй като населението намалява и броят на хората над 65 години е нараснал до повече от една трета от общия брой.

Роботи ще танцуват на пилон във френски нощен клуб (Видео)

Компаниите за услуги, които не могат да се преместят в чужбина или да се възползват от автоматизацията, са по-уязвими от индустриалните. Само в здравеопазването Япония очаква недостиг от 380 000 работници до 2025 г.

Япония смята да използва в Олимпийските игри в Токио през 2020, започващи на 27 юли, автоматизирана технология на „Toyota Motor“ и „Panasonic Corp“ за обслужване на посетители, работници и спортисти.

Ресторант във Великобритания представи роботизирана сервитьорка

Тестът на барманът-робот в заведението, в което работят около 30 души, ще продължи два месеца, след което ресторантът ще оцени резултатите.

Цената му от 9 милиона йени (82 000 долара) е толкова, колкото да се наеме човешки барман за три години.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net