Опитват да създадат хипоалергенни котки

03-09-2019

Учените все още не са успели да селекционират порода котка, която не би причинила алергии, каза пред РИА Новости Марина Вершинина, водещ експерт в Центъра за молекулярна диагностика на Централния изследователски институт по епидемиология в Москва.

'Противно на общоприетото схващане козината на котката няма изразени алергенни свойства. Основните алергени при котките са протеинови съединения, които присъстват в състава на слюнката, себума, в секрети и обезмаслени кожни люспи. Котешката козина е само резервоар, в който се натрупват алергенните протеини. В природата няма хипоалергенни котки. Всички истории за 'специални' породи котки са или маркетингов ход на развъдниците или добросъвестно погрешно схващане', каза тя.

Според нея учените се опитват да намалят алергенните свойства на котките. 'Едно от направленията в работата на учените е опитът да се разработи линия от котки, в които е генетично блокирано производството на алергенен протеин Fel d1. Друга посока е разработването на специална храна, съдържаща съединения, които могат да свържат Fel d1, оставяйки го в тялото на животното', отбеляза експертът.

Вершинина добави, че ако никой от членовете на семейството няма алергии, можете спокойно да си вземете домашен любимец. Но, ако някой член на семейството е алергичен към цветен прашец, домашен прах или храни, не се препоръчва да си вземете коте.

'Няма ограничения за други домашни любимци в тази ситуация', каза експертът.
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2020 Tvoia.Net