Египет откриха гробище на повече от 2300 години

09-04-2019

Египетски археолози откриха древно гробище на знатно семейство, живяло три века преди новата ера. Находката е намерена южно от Кайро. В гробниците има около 50 мумии на мъже, жени и деца, както и множество мумифицирани мишки, соколи и други животни.
 
Една от гробниците е на човек, наречен Туту. Пред нея са намерени две мумии – на 35-50-годишна жена и на 12-14-годишно дете.
 
Мустафа Уазири – генерален секретар на съвета по археология:
„Гробницата е съставена от входна зала и погребална зала с два каменни саркофага. Входната зала е разделена на две. От дясната страна са показани изображения на собственика на гробницата – т.е. Туту, който дава и получава дарове от различни богове и богини. Отляво виждаме същото нещо, но за съпругата му – Та-Ширит-Изиз. Има и стихове от книга за задгробния живот.“
 
Изображенията в гробницата на Туту са почти напълно запазени, както и много орнаменти, използвани за украса на дрехите за мумифициране. Министърът на археологията Халед ал-Анани заяви, че новооткритото гробище ще хвърли светлина върху област, която е съвсем слабо позната.

 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net