Кристо ще опакова Триумфалната арка

04-04-2019

Световноизвестният артист от български произход Христо Явашев – Кристо с нов мащабен проект в Париж. Следващата пролет той ще „опакова” Триумфалната арка във френската столица. Кристо е известен с типичните за него големи опакования на обществени места, като една от сградите, които е опаковал, е Райхстага в Берлин заедно с покойната си съпруга Жан-Клод. Този път той ще покрие емблематичната Триумфална арка с 25 000 метра сребристосин рециклируем материал. В творбата, която се очаква да бъде видяна между 6 и 20 април, ще бъде използвано и почти същата дължина червено въже, с което ще бъде вързан основният материал, съобщиха от центъра за модерно изкуство „Жорж Помпиду“.
 
Артистичната проява ще съвпадне с голяма изложба в парижката галерия на творби на Кристо и Жан-Клод.
 
„35 години след като Жан-Клод и аз „опаковахме” най-стария мост във френската столица Пон Ньоф, нямам търпение да работя отново в Париж”, заяви 83-годишният Кристо. Както обикновено, проектът на артиста няма да бъде спонсориран от държавни или неправителствени агенции, а от продажбата на картини, рисунки, литографии и други предмети на самия автор.
 
Идеята за „опаковането” на арката е още от 1962 г. „Близо 60 години по-късно проектът най-после ще стане реалност”, посочиха от френската служба за монументите.

 

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net