Най-високата статуя в света

01-11-2018

В Индия при изключителни мерки за сигурност бе открита най-високата статуя в света, предадоха световните агенции.
Церемонията се състоя в щата Гуджарат в северната част на страната. Лично индийският премиер Нарендра Моди откри бронзовия паметник на Сардар Валабхай Пател, ключов лидер в борбата за независимост на страната. Той беше и първи вътрешен министър на Индия, след като британските колониалисти я напуснаха през 1947 г.
Статуята е висока 182 метра, от които 25 метра са пиедестал. Тя е два пъти по-голяма от Статуята на свободата в Ню Йорк. Изграждането на паметника струваше 29,9 милиарда рупии (358 милиона евро).
Издигането на паметника обаче предизвика бунт сред местните етнически общности, които казаха, че начинанието е много скъпо и ще навреди на околната среда. За да не предизвикат те размирици по време на откриването, властите ангажираха за церемонията 5000 полицаи, разположени на различни места в радиус от 10 километра от мястото, на което бе открита статуята.
Бронзът за паметника е произведен в Китай, но структурата му е от бетон и стомана. Статуята се издига над река Нармада и се намира близо до язовир в отдалечен район. Тя тежи близо 100 000 тона и бяха необходими четири години за нейното издигане.
Индийският премиер Моди смята, че статуята на Пател, известна още и като Статуя на единството на Индия, ще привлече много туристи.
Пател бе известен като 'Железният мъж на Индия'. Той успя да интегрира различните щати в ерата след обявяването на индийската независимост.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net