В Мексико показаха древен пиктографски текст на маите

29-09-2018

На изложба в Националния музей по антропология в Мексико Сити показаха древен пиктографски текст от времето на маите. Той може да хвърли нова светлина върху развитието на едни от предшествениците на днешните мексиканци. Документът, който е подобен на календар, е известен като Майски сборник и учените вярват в неговата автентичност. Това е най-старият четлив предиспански документ, намиран на американския континент. Написан е между 1021 и 1154 година.

Сборникът се състои от 10 листа с дължина 12.5 сантиметра. Подвързан е с три слоя кора от дърво амате. Изследвания поддържат теорията, че текстът е част от по-голям кодекс. В него присъства традиционният за маите син цвят, както и яркочервен пигмент.

В документа има серия наблюдения и предсказания, свързани с астралното движение на Венера. Текстът е бил плячкосан от пещера в планините в щата Чиапас през 60-те години на XX век и е бил отнесен в Съединените щати. Там е бил показан за пръв път в изложба в Гройлър Клъб в Ню Йорк през 1971 г. Три години по-късно е върнат на Мексико.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net