Тазгодишната реколта на шампанско е най-добрата от десетилетие

27-08-2018

Ценителите на най-известното пенливо вино в света – шампанското, имат повод за радост. Реколта 2018 година се очертава да бъде най-добрата от 10 години насам.

Максим Тубар, председател на съюза на производителите на шампанско:
„Вярно е че последните няколко години бяха трудни. 2018г. се очертава да бъде изключително добра, много сме щастливи. В навечерието на гроздобера сме, някои вече започнаха да събират плодовете. Всички са много доволни от качеството и количеството.“

Всички нетърпеливи да опитат от божествената напитка обаче ще трябва да почакат. Процесът по обработка е дълъг, а бутилките ще са по щандовете едва след 3 години.

Жан-Мари Барилер, президент на асоциацията на избите за шампанско:
„Усмивката ми говори сама по себе си. Много сме доволни от качеството и това, че виното ще е готово толкова рано. Досега не сме имали такава положителна комбинация от количество и качество. Виното, което ще направим сега ще е на пазара след 3 години.“

Тазгодишната френска реколта на грозде като цяло ще бъде по-голяма от миналата година и ще увеличи производството на вина в страната. В региони като Шампан и Елзас заради топлото лято ще има много ранно бране. През 2017-а бяха отчетени рекордно ниски нива на производство на вино заради студената пролет и бурите. Експерти посочват, че глобалното затопляне предизвиква по-ранно узряване, което променя киселинността и нивото на захарност. Това води до неизбежно производство на вино с по-ниско качество и по-голямо съдържание на алкохол. Сред начините за отговор на климатичните промени е изборът на сортове, които узряват по-късно или по-късна резитба.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net