Показаха новооткрита картина на Рембранд в музей в Амстердам

25-05-2018

Холандски търговец на изкуство е направил откритието на живота си в аукционна къща през 2016 г. В непозната до този момент картина той вижда ръката на гениалния нидерландски художник Рембранд ван Рейн. Произведението е останало незабелязано цели 4 века. Портретът на добре облечен млад мъж с червена коса бе изложен за пръв път в музея Ермитаж в Амстердам, където ще остане един месец. Това е пръв “нов” Рембранд от 1974 г насам.

Ян Сикс – откривател на картината:
„Аз съм търговец на изкуство и, разбира се, финансовата изгода е фантастична, но в крайна сметка не заради нея извърших това дело. Обичам да откривам нови картини. Обсебен съм от Рембранд. И да получих възможност един път в живота да откриеш негова творба – това е мечта.“

С помощта на анонимен инвеститор Сикс се сдобива с “Портрет на млад джентълмен” за 137 000 паунда на търг в Лондон. Имайки предвид предишни продажби на оригинални картини на Рембранд, тази картина вероятно ще струва 10 пъти повече. Рисувана е вероятно около 1634 г. С познанията си за художника и периода дилърът забелязва специфичен вид яка, каквато е носил моделът и който е бил на мода за кратко време около 1633 г в Нидерландия. Освен това портретът носи белезите на стила, който единствено Рембланд използва по онова време.

Ян Сикс – откривател на картината:
„Истинското приключение започна, когато платното пристигна в Амстердам. То не бе купено за огромна сума. Не беше подписано, нито датирано, не е описано в литературата. Трябва да докажеш, че е автентичен Рембранд. Преминахме през всички мнения и технически експертизи, за да стигнем до заключението, че наистина е рисувано от Рембранд.“

Така специалистът по нидерландски и фламандски стари майстори прекарва 18 месеца в изследване на находката, използвайки рентгенови технологии и анализи на проби от боята, за да докаже, че наистина е купил оригинал. Специалисти по Рембранд също потвърждават автентичността на портрета. Фактът, че картината е била напълно непозната до този момент, я отличава от останалите произведения, приписвани на великия живописец.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net