Учени разгадаха тайната на невъзможния танц на Майкъл Джексън

23-05-2018

Индийски учени разкриха каква е тайната на „невъзможния“ танц на Майкъл Джексън във видеото „Smooth Criminal“. В изследването те обясняват в детайли как Джако успява да изпълни уникалните движения.
В клипа от 1987 г. кралят на поп музиката и останалите танцьори се наклоняват под 45 градуса към земята с изправен гръбнак, без да паднат. През годините редица имитатори са се опитвали да повторят движението, но са достигали най-много до 25-30 градуса.
Оказало се, че тайната се крие в специално разработени обувки и отличната мускулатура на изпълнителите.
Обувките са били с V-образен разрез в подметката, който е работил като 'елемент на закачалка', вкарван в земята, за да позволи на танцьора да се завърти и да се наведе напред, обясняват проф. Манджул Трипати и неговите колеги от Института за медицинско образование и изследвания в Чандигарх, Индия, в изданието Journal of Neurosurgery: Spine.
Преди да въведе иновацията с обувките, Джексън е разчитал за същото впечатляващо движение на поддържащи въжета, закачени около кръста му.
Индийските неврохирурзи са изследвали хореографията на Майкъл Джексън от гледна точка на натоварването върху органи и части на тялото. Те са стигнали до извода, че копирането на движенията от танците му към песента „Smooth Criminal“ може да доведе до сериозни травми, много от които неизлечими. Ако имитаторите не разполагат със специални обувки и сериозна физическа подготовка, това движение може да доведе до счупване на гръбначния стълб.
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2019 Tvoia.Net