Любопитно  /  Любопитно

Тази вечер предстои феноменът супер синя кървава Луна
31-01-2018
Статия
 Любопитно

Нощното небе на 31 януари може да се види - суперлуна, синя Луна и пълно лунно затъмнение. Такъв спектакъл се наблюдава за първи път от 150 години насам. Пълната луна се нарича суперлуна, когато се намира на по-малко от 364 000 километра от Земята, а синя луна се нарича второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Това коментира за БНТ доц. Евгени Овчаров.

Доц. Евгени Овчаров, астроном: Днешното пълнолуние е малко по-различно поради три факта. Това в второто пълнолуние за този месец, което не се случва толкова често, първото беше на първи срещу втори януари. Сравнително близо като време до пълнолунието е моментът, в който Луната е най-близо до Земята, на около 359 хил. км. Най-интересно е пълното лунно затъмнение ,което ще се наблюдава в следобедните часове от другата страна на земята - САЩ. Има още едно пълно лунно затъмнение на 27 юли вечерта, което може да бъде наблюдавано и в България.

Заради затъмнението Луната става кървава или червена, когато навлезе в земната сянка.
Луната ще изглежда с 14 процента по-голяма и с 30 процента по-ярка. Затъмнението ще е пълно над страните от Тихоокеанския басейн и частично над Източна Европа и ще продължи три часа и половина.