Любопитно  /  Любопитно

Кой ще е цветът на 2018
08-12-2017
Статия
 Любопитно

Институтът 'Пантон' избра нюанса 'ултравиолетово' за цвят на 2018 г., съобщи Асошиейтед прес.

'Ултравиолетово' се наложи заради асоциацията с контракултурата, стремежа към оригиналност, изобретателност и въображение, обясни вицепрезидентът на 'Пантон' Лори Пресман.

'Живеем в сложни времена - каза Пресман. - Свидетели сме на страх от напредничавостта и на това как хората реагират на този страх'.
Нюансът не е избран с политически съображения. Когато бъде използван за интериор, промишлени помещения, продукти, мода, изкуство, храна, не става въпрос дали живееш с ограничения или без, а въобще да не се съобразяваш с ограничения.

В 'ултравиолетово' има повече синьо, отколкото червено, което означава 'повече мисъл, мистика, духовност', каза Пресман. В нюанса има и страст от червените полутонове.
Цветът на 2017 г. беше 'зеленина' - жизнено зелено с жълт оттенък, признак за желание за обновяване и възстановяване на връзката, както с природата, така и с важните за човека неща.
Компанията 'Пантон' създава бои за модната и козметична индустрия, строителството, текстилната промишленост и други сектори. Известна е с едноименната система за съответствие на цветовете. Тя избира водещия нюанс на базата на това, което вече е използвано в модата и вътрешния дизайн, както и на прогнозите за непрекъснат интерес.

Източник: Дарик Нюз
Етикети:

цвят, 2018