Астрономи откриха екзопланета с атмосфера като земната

18-11-2017

Екзопланетата 55 Cancri Е, спадаща към типа суперземя, има атмосфера, сходна по състав с тази на нашата планета, съобщи НАСА, цитирана от Лайф. До този извод стигна астрономът Реню Ху въз основа на данни, получени от космическия телескоп 'Спицър'.
55 Cancri Е орбитира около звезда в съзвездието Рак, което е на разстояние 40 светлинни години от Слънчевата система. Едната страна на екзопланетата винаги е обърната към звездата, а другата остава в сянка. В резултат едната половина заема океан от лава, докато другата половина е обхваната от студ и мрак.
Масата на въпросната екзопланета е 8 пъти по-голяма от тази на Земята.
Изследователите твърдят, че атмосферата на 55 Cancri Е съдържа молекули на азот, вода и дори кислород, тоест по състав тя е близка с атмосферата на нашата планета. Плътността също е сходна със земната, тъй като е скалиста, а не се състои от газове. Но топлината, излъчвана от звездата, е твърде голяма, за да поддържа живот на 55 Cancri Е, а водата не може да съществува в течно състояние там. Температурата от горещата част на планетата е 2300 градуса Целзий.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net