Откриват филиал на Лувъра в Абу Даби

08-11-2017

Филиал на Лувъра ще бъде открит днес в столицата на Обединените Арабски Емирства. Специален гост на тържествената церемония в Абу Даби е френският президент Еманюел Макрон.
Официалната церемония в присъствието на държавните ръководители на двете страни е днес, но филиалът на прочутия френски музей ще бъде отворен за посетители в събота с концерти и представления, които ще продължат до 14 ноември.
Автор на проекта е световноизвестният архитект Жан Нувел, а в строителството на музея са инвестирани 600 милиона евро. Филиалът на Лувъра е разположен върху изкуствения остров Саадият в покрайнините на Абу Даби. Той се помещава под впечатляващ стъклен купол.
Постоянната колекция ще включва около 600 произведения на изкуството от различни епохи и цивилизации, като 200 от тях вече са подредени за откриването. Само 5% от експонатите в общо 23-те галерии ще бъдат посветени на съвременното изкуство. Споразумението с френския музей е за 30 години, а стойността на постоянните и временните експозиции, заедно с правата за използването на името Лувър се оценяват на 1 милиард евро.
Десет години след подписването на междуправителствена спогодба между Франция и Обединените Арабски емирства в Абу Даби се открива филиал на Лувъра.
Обединените арабски емирства са вторият търговски партньор на Франция в Персийския залив след Саудитска Арабия. За 2016 г. стокооборотът е бил близо 5 милиарда евро. Френският университет Сорбоната има филиал в Абу Даби. Двете страни разработват съвместни проекти в областта на възобновяемите енергии. Близо 30 000 французи живеят в ОАЕ.

Източник: БНТ
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2019 Tvoia.Net