Мъжете също са подвластни на биологичен часовник

06-07-2017

Мъжете, които не искат да започват семейство, имат свое оправдание и то гласи, че за бащинството няма нужда да се бърза. Това обаче изглежда не е така, поне що се отнася до ново проучване на американски учени, според което мъжете също са подвластни на биологичен часовник.

Според изследването шансовете на дадена двойка да има деца намаляват и с възрастта на мъжа, като дори може да стигне до момент, в който годините могат да се отразят на цялостната възможност за създаване на поколение, пише британският в. „Гардиън“. Според водещия изследовател Лаура Додж от медицинското училище на Харвардския университет двойките трябва да имат това предвид, когато решават кога да имат семейство. „Когато взимат това решение трябва да имат предвид и възрастта на мъжа“, заяви тя.

Известно е, че шансовете една жена да зачене по естествен път намаляват значително след 35 години, но досега изследователите бяха фокусирани предимно върху женското здраве, а мъжкият фактор оставаше на заден план. „Влиянието на възрастта изглежда беше насочено изключително върху биологичния часовник на жената“, допълни още Додж.

За да провери какво влияние върху зачеването имат годините на мъжа Додж и нейният екип са изследвали близо 19 000 опита за ин витро в Бостън и околността в периода между 2000 и 2014 г. Жените са били разделени в четири категории – под 30, 30-35 годишни, 35-40 годишни, 40-42 годишни. Мъжете са били разделени в същите групи, плюс още една за тези над 42-годишна възраст.

Според данните жените в категорията между 40 и 42 години имат най-малки шансове за зачеване, като за тях възрастта на мъжа няма значение. Но при по-младите жени годините на партньора са важни. Жените под 30 с партньори от 30 до 35 години имат 73% шанс да забременеят с ин витро. Но успеваемостта на процедурата намалява до 46% когато мъжът е на 40-42 години.

Това показва, че независимо дали го чуват или не, биологичният часовник тиктака и при мъжа. Важно заключение на проучването е, че мъжката възраст няма значение, ако е еднаква с тази на жената, пише още „Гардиън“.

Някои дами обаче имат полза от това да бъдат с по-млади от тях мъже. Когато жена на възраст между 35 и 40 години е партньорка на мъж между 30 и 35 години шансът за забременяване ин витро е 54%, а успеваемостта достига до 70%, когато мъжът е под 30-годишен.

При жените възможността за създаване на поколение с напредването на възрастта отслабва, тъй като всяка се ражда с определен брой яйцеклетки до края на живота си, при които се натрупват мутации с годините. При мъжете възрастта се отразява на качеството на спермата, намалявайки шансовете за забременяване и увеличавайки риска от аборт.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net