Любопитно  /  Любопитно

Учените доказаха, че агресията не се дължи на прекаляването с алкохола
18-05-2017
Статия
 Любопитно

Учени от университета на Мисури доказаха, че алкохолът не влияе на личността ни и не може да извини лошото държане, когато сме прекалили с пиенето.

Макар и мнозина да смятат, че човек е съвсем различен, когато е пиян, изследователите не отчитат подобна промяна, съобщи в. Daily mirror, цитиран от БТА.

За да го докажат, те направиха опит сред 156 доброволци. Целта беше да сравнят как хората, които пият алкохол, виждат собствените си действия, и как експертите ги оценяват, използвайки „5-факторен модел на личностните черти“.

Две седмици предварително членовете на групата попълнили подробни въпросници как възприемат личността си, когато са пийнали и когато са трезви. След това са били поканени да пият заедно в университета, докато учените ги наблюдавали.

На участниците са дадени различни задачи и игри, в които да откроят черти от характера си, като качества на лидер, конкурентоспособност и способност за създаване на приятелства.

„Участниците казаха, че са се чувствали различно във всички категории от 5-факторния модел на личностните черти. Но това, че стават по-комуникативни и социални, е единственият фактор, при който имаше ясно откроена разлика след употребата на алкохол и в състояние на трезвеност“, каза доктор Рейчъл Уиноград.