Поверия, свързани с паяците

02-06-2015


От древни времена паяците са били асоциирани със суеверия и предразсъдъци. Техния образ присъства в митологиите на много народи и символизира разнообразни поверия.

В Африка паякът се приема едновременно за върховен бог, но и за подъл мошеник Японците вярват, че Жената-паяк оплита в капаните си капаните си невнимателните пътници, докато хората от американската народност Пуебло приемат, че Жената-паяк е създателката на вселената.

Скандинавските народи и древните гърци пък възприемат паяците за тъкачи на съдбата на хората, способни да свързват минало с бъдеще.

В християнството паякът също има своята символика. Той представлява човешката слабост и попадането им в примките на изкушението.

Сред най-разпространените поверия за паяците са, че ако настъпим насекомото, ще имаме лош късмет, или ще завали дъжд съвсем скоро.

Други очакват добра новина, ако видят, че паяк се катери по паяжината си, а трети се подготвят за парични постъпления, ако бъдат полазени от него.

Всички паяци, с изключение на тарантулите, предзнаменуват голям късмет. Колкото по-голям паяк видите, толкова по-голям късмет ви чака.

Ако видите паяк да се катери по стената, предстои да се сбъдне най-съкровеното ви желание.

Пригответе се за скъпи гости, ако паяк плете мрежа над входната ви врата. Ако пък ви полази насекомо, ще получите добра вест.

Убивате паяк в съня си? Ще загубите пари или друга ценност.

Ако намерите паяк вечерта, очаква ви загуба, ако го намерите по обяд - тревоги, а ако е сутринта - тъга.

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net