Традицията да празнуваме Деня на шегата

01-04-2019

Денят на шегата се празнува в различни страни по света на 1 април всяка година.

Празникът не е официален, но е добил широка популярност и се празнува като ден, в който много хора се шегуват, послъгват и разказват забавни небивалици.

Незнаем точно откъде произхожда тази традиция, но има неколко версии. Една от тях твърди, че при смяната на Юлианския календар с Григорианския, крал Луи 14-ти във Франция издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове”, която трябвало да се проведе на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

Съществуват твърдения, че корените на този празник могат да се търсят в Древния Рим. На 25-и март римляните провеждали фестивала Хилария, наричан Ден на радостта и смеха. В езически Рим е бил почитан и като празник на Богинята майка Кибела. В духа на карнавала хората се преобразявали и позагърбвали нравите.
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2019 Tvoia.Net