Кралица Елизабет Втора навършва 94 години

21-04-2020

Кралица Елизабет Втора - най-дълго властвалият британски монарх, днес става на 94 години, съобщават Ройтерс и ДПА.

Кралицата, възкачила се на британския престол преди повече от 68 години, не се очаква да присъства на публични събития на фона на карантината в страната, целяща да ограничи разпространението на новия коронавирус.
Въпреки че кралица Елизабет Втора е родена на днешна дата, актуалните чествания на рождения й ден са през юни.

Кралското семейство оповести, че традиционният военен парад пред Бъкингамския дворец - лондонския дом на Нейно Величество, и оръдейните салюти, с които се отбелязва рожденият й ден, тази година се отменят заради пандемията.
Миналия месец кралица Елизабет Втора и съпругът й, 98-годишният принц Филип, напуснаха Лондон и се установиха в замъка Уиндзор като 'разумна предпазна мярка' на фона на пандемията от новия коронавирус.
Най-големият син на кралица Елизабет Втора, 71-годишният престолонаследник принц Чарлз, се самоизолира в едно от именията си в Шотландия, след като даде положителен резултат за коронавируса и прояви леки симптоми.

Родена на 21 април 1926 г., кралица Елизабет се възкачва на британския престол през 1952 г., когато е на 25 години.

През 2015 г. Елизабет Втора стана най-дълго властвалият монарх в британската история, след като подобри рекорда на пра-прабаба си кралица Виктория, заемала престола в продължение на 63 години и 216 дни от 1837 до 1901 г.

Скорошно допитване на YouGov установи, че 73 процента от британската общественост има положителна представа за Елизабет Втора, което я прави най-популярният член на кралското семейство, изпреварвайки внука си принц Уилям.
Със състояние, оценено на 370 милиона лири (459 милиона долара), кралица Елизабет Втора заема споделеното 356-о място в класацията на 'Сънди таймс' от 2018 г. на най-богатите хора във Великобритания.

Преодолявайки неуспехите и предизвикателствата в дългия си живот, Нейно Величество винаги е 'поддържала достойнството си, чувството си за дълг и прическата си', сподели навремето актрисата Хелън Мирън, превъплътила се в образа на Елизабет Втора във филма 'Кралицата', който й донесе 'Оскар' за най-добра женска роля.
Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2020 Tvoia.Net