Дейвид Гарет с два концерта в България през следващата година

07-12-2017

Цигуларят Дейвид Гарет идва за концерт в София в началото на следващата година. Той ще свири в зала 1 на НДК на 4 февруари 2018г. заедно с пианиста Жулиен Куентин .

През юни Гарет ще се завърне в България, за да изнесе концерт част от световното му турне“EXPLOSIVE – LIVE“. Събитието ще е зала Арена Армеец. Заедно с неговата супергрупа, ще представят пълната програма от двата последни албума на гениалния музикант, събрана в един уникален спектакъл, правен специално за арени.

Гарет се ползва с изключителна популярност в цял свят заради безспорния си талант и професионализъм и невероятната си харизматичност. Името му се свързва и с изпълнението на ролята на Паганини във филма на британският режисьор Бърнард Роуз „The Devil's Violinist“ („Цигуларят на дявола“). Прекрасната музика на неповторимата 300-годишна цигулка „Страдивариус', с която свири Гарет, са истинска наслада за зрителите.

в‹

Дейвид е роден в Аахен, Германия, от брак между американка и немец. Започва да се учи да свири на цигулка още на 4-годишна възраст и на 7 г. вече изнася концерти. На 13 години подписва договор като артист на Deutsche Grammophon, концертира и прави звукозаписи. На 17 решава да се откъсне от родителите си, за да намери своя път в изкуствуто. Първо заминава за Англия, където за кратко учи в Кралския музикален колеж в Лондон, взима уроци от една от най-добрите цигуларки на миналия век – Ида Хендел. Но желанието му е да стигне Америка и да учи в едно от най-престижните музикални училища – „Джулиард“ в Ню Йорк. Завършва го през 2004 г. без никаква финансова подкрепа от родителите си и се издържа сам, работейки най-различни неща, включително като фотомодел и като чистач на училищните тоалетни (защото тази работа се е заплащала най-добре на студентите).

Дейвид Гарет е изключително интересен експериментатор. Чрез плавен преход от класиката към модерността, той пленява аудиторията с невероятни композиции и нюх за истински спектакъл. Той си поставя за цел да въведе младите хора към класиката като смесва поп и рок-елементи, както и ритъм енд блус. Превръща се вкросоувър творец,който размива пространствата между вековете и различните изпълнители. „Не правя нищо по-различно от това, което са правили други векове преди мен“ - казва Гарет и дава за пример своя идол Паганини, който на концертите си интерпретира върху популярни класически произведения.

Гарет работи с имена катоИсаак Щерн и Йехуди Менухин. Прави концерти в Европа, Япония, Турция, САЩ и др. През 2008 г. подобрява световния рекорд на Гинес за най-бързо свирене на цигулка, изпълнявайки „Полетът на бръмчащата пчела'.

Дейвид Гарет е не само талантлив цигулар, но и истински шоумен – движи се сред публиката, дори понякога „лети' над нея, докато свири. Всичко, за да покаже, че не е нужно класиката да бъде статична, а може да е забавна и достъпна.По време на концертите си винаги говори за музика, обяснява кои са неговите вдъхновения, защо е композирал нещо подобно. Смята, че това е част от шоуто и начин да накара хората да се почувстват истински щастливи.

Източник: eventim

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net