Спешна помощ при слънчево изгаряне

05-08-2015

Червенината по кожата, причинена от слънчевите лъчи, не само е непривлекателна, но може да сигнализира за дерматологичен проблем. Дори по-лошо, ако се е стигнало до този момент, това предразполага развитието на рак на кожата.

За щастие има какво да се направи, за да предотвратите по-неприятни последици и болезнеността, която съпътства изгарянията.

Скрийте се от слънцето веднага

Може да ви звучи като най-логичният ход, и това е така защото е самата истина. Най-сигурният начин да сведете до минимум последиците от вредното въздействие на слънцето и предотвратяване на дългосрочната белези, е да се скриете от слънцето.

„В момента, в който кожата ви стане розова, чувствате парене при докосването й или я усещате стегната и подута, се махнете от плажа,” съветва д-р Джъстин Хекстал, дерматолог от болницата в Съсекс. Не се заблуждавайте, че ако подновите слоя слънцезащитен крем, това ще спаси положението.

Охладете кожата си

Топлината на кожата може да предизвика възпалителни процеси, също да блокира меланоцитите, клетките, произвеждащи кожния пигмент меланин. Това води до трайна загуба на цвят и бледи петна.

Охлаждането на кожата ще спре тези възпалителни процеси и ще намали вредите. Вземете си душ с хладка вода, но без да използвате сапуни или измиващи средства. Ако нямате баня на разположение, намокрете фланелка, кърпа или друго и го поставете на изгорялото място.

Не забравяйте за противораковия агент – зелен чай

Най-голямото притеснение от слънчевото изгаряне е увреждането на ДНК, защото ултравиолетовите лъчи отделят вредни свободни радикали в кожата, които увеличават шанса на клетките мутират и могат да доведат до рак.

Експертите съветват да се направи компрес със зелен чай. Той съдържа антиоксиданти, които са насочени към свободните радикали, така че на теория могат да намалят ефекта на UV лъчите. Поставете четири или пет пакетчета чай в купа и добавете вряща вода.
След това охладете чая в хладилник за около 30 минути.

Намокрете кърпа с него и поставете компреса върху засегнатото място в продължение на 30 минути.

Използвайте правилния хидратант

Изгорялата кожа се дехидратира, така че трябва да се намаже с овлажнител, да няма загубата на вода.

В никакъв случай не използвайте гелове, кремове или лосиони на основата на вазелин или нефтена основа. Те задържат топлината в кожата и водят до обратния ефект, на това което целим.

Добро решение е да нанесете слой крем без добавени аромати, със съставки като глицерин, лайка или алое вера, които могат да намаляват възпалението, съветват лекарите.

Ако имате мехури или отворени рани по кожата, потърсете медицинска помощ.

Останете хидратирани

След като сте се погрижили за изгорялото място, облечете памучни дрехи, за да се избегне дразнене.

Добре е да се пие много вода. Неприемането на течности може да доведе до дехидратация, главоболие и повръщане.

Източник: Daily mail

viber



Tvoia.net - Всичко за теб и твоето семейство.

© 2024 Tvoia.Net